Hundens behov for lederskap.

Det er så fantastisk fint med sommerdager! Kjenne varmen fra solen, stillheten i skogen og se hunden din kose seg ute i vannet. Slik som denne dagen:-) Men over til noe annet.


 

Det er mange teorier på hvordan man skal oppdra en hund. Jeg mener ikke trene, men oppdra. Kanskje er det ingen fasit, men jeg holder en knapp på å gjøre det så enkelt som mulig, og for meg er det å behandle hunden som en hund. Det innebærer blant annet å korrigere hunden slik en annen hund ville gjort, tydelige grenser og forvente at hunden innordner seg etter et hierarki i hjemmet. Hos oss er hierarkiet slik; meg, barnet mitt og nederst er hunden.

Hos andre sidestilles hunden med mennesker, og andre ganger tar hunden helt over heimen og blir flokkleder. Korrigering blir sett på som straff, å være dominat ovenfor hunden blir som på som aggressivt, og å være hunden flokkleder blir sett på som å kue hunden. Men korrigering betyr å fortelle hunden hva som er lov og ikke lov. Det gir den frihet på sikt, ikke begrensninger. For eksempel; en hund som blir korrigert når den fyker avgårde til andre hunder vil lære at dette er noe den ikke skal gjøre. Når det er innlært vil den kunne gå løs og får større bevegelsesfrihet enn en hund i bånd. Når et menneske viser dominans ovenfor hunden, er det for å skape struktur og orden, noe som er livsviktig i en flokk, da det skaper trygghet. Hunden min skal kunne stole på meg, søke til meg pga jeg viser selvsikkerhet og at jeg er bestemt. Den skal vite at det er jeg som ordner opp, jeg som tar ansvar. På den måten behøver ikke hunden bekymre seg over for eksempel andre hunder som kommer for tett på, for raskt eller på ustabil energi. Jeg tar med av det. Som flokkleder veileder jeg hunden min, bygger opp selvtilliten fordi det er min jobb. Akkurat som det er en leders jobb på en arbeidsplass. Akkurat som det en foreldres jobb ovenfor barna sine. Man kuer ingen ved å være en god leder.

Så, fra vårt menneske-perspektiv blir ofte det som er nødvendig, positivt og bra for hunden, til noe negativt. Da er det ikke rart det blir mange misforståtte hunder og hunder som tar ut sin frustrasjon på uheldige måter. Mange "glemmer" å dekke hundens behov fordi de ikke betrakter den som hund, men som et menneske, med menneskelige behov, tanker og atferd og pøser på med kjærlighet og kos. Selvsagt skal hunden ha masse, masse kjærlighet og kos, men før det kommer mosjon og disiplin. Så kjærlighet og kos. Dekkes hundens behov i den rekkefølgen, da får man en superglad hund. Og superglad hund gir superglad eier, ikke sant:-)

God mandag til alle firbente og tobente:-)

#hundepsykologi #hunder #hund #hundeeier #hundetrening #påturmedhund #sommer #sommerdag #familiehund #blandingshund #rottweiler #schæfer #bordercollie #engelsksetter #kjæledyr #husdyr

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Janniche

Janniche

42, Oslo

Flokkleder for en herlig blandingshund, og med stor interesse for hundepsykologi og hverdagslydighet.

Kategorier

Arkiv

hits