To come or not to come; innkalling på hund.

Vi er kommet til innkallings-delen i kurset i hverdagslydighet. I teorien vet Nemo at når jeg roper, så skal han komme. Men praksis er noe helt annet, spesielt når det er forstyrrelser og fristelser inn i bildet, og akkurat det er jo verden full av.

Innkalling trener vi ved å ta utgangspunkt i frivillig atferd; shaping. Når Nemo frivillig kommer til meg, får han masse ros og belønning, ja rett og slett julaften. Det skal være mye mer spennende og morsomt å være sammen med meg enn å løpe etter alt mulig annet. I tillegg til go'biter bruker jeg en leke, en plastikk kalkun som lager noen forferdelige pipelyder men som Nemo synes er morsom. Om andre turgåere synes lyden er like morsom, er tvilsomt:-)

Vi begynte på innkallingstrening i går og jeg har bevisst oppsøkt steder og situasjoner hvor jeg vet at det vil være vanskelig for han å komme når jeg roper. Treningen kan nå være veldig realistisk, fordi utgangspunktet er at han kommer på innkalling når det ikke er annet som frister. Derfor kan jeg utfordre han. Jeg kunne ikke begynt fra null i et miljø som med en gang utfordrer, da ville han mislykkes hver gang og det er ikke god motivasjon.

For en "vanlig" hund, uten særlig jaktinstinkter vil treningstiden før øvelsen sitter bra, ta ca to uker. For en jakthund, som jo Nemo er, vil det ta lengre tid, blant annet fordi denne type hunder går gjerne i et større område, fra eierne sine. De sitter ikke som frimerker på deg når du er på tur. Men likevel, at hunden kommer på innkalling er et must. Å rope hunden vekk fra fare, kan redde hundens liv. Så får det ta den tiden det trenger:-)

Nemo viser stor fremgang på andre øvelser også. Sitt på avstand er han blitt en racer på. Dekk, med kvikke bevegelser og uten å nøle, er han også blitt flink til. Inne har det ikke vært et problem, det er ute det ikke alltid har vært flyt. Dekk på avstand må vi øve mer på, han kommer til meg fremfor å bare stoppe opp å legge seg ned. Ikke den verste "feilen" men dette er også en øvelse som kan redde liv; at hunden blir sittende/liggende der du ber den om det.

Jeg ser at Nemo trives med treningen. Turene og tiden ute med oss har fått mer innhold. Klart det er gøy og labbe rundt og snuse på ting og tang, men det er også gøy å få en oppgave, utføre den og få masse, masse ros. Men trening kan man gjøre inne også. Vi er akkurat ferdig med å trene på dekk på avstand og dekk når han ikke ser oss. Vi står i et annet rom, ute av synet hans men han utfører likevel kommandoen. Når dette sitter skikkelig inne, når han legger seg ned akkurat der han er, vil det bli lettere å få til dette ute. Trening inne er kanskje enda viktigere når man ikke kan gå på lange turer som vanlig. I allefall gjelder det for Nemo. Når han trener og bruker hodet, er det krevende mentalt og å bli sliten på denne måten, demper litt for det fysiske som ikke får like mye utløp som vanlig. I dag for eksempel, blir turene litt kortere; det bøtteregner og selv om det er noe som heter "Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær" så er det ikke bare jeg som det kan bli litt i overkant vått på dager som denne, Nemo er enig. Man kan heller kose seg inne og spille spill, slik som Nemo gjør et forsøk på her:-)

 

 

God onsdag til firbente og tobente:-)

#hund #hundeeier #lydighetstrening #hundetrening #hundepsykologi #blandingshund #blandingsrase #gjeterhund #jakthund #bordercollie #engelsksetter #rottweiler #rottis #schæfer #schæferhund #mennesketsbestevenn #kjæledyr

2 kommentarer

Stine Sophie Lundsrud

09.08.2017 kl.14:27

For en fin hund du har :) Ha en strålende dag :)

Janniche

09.08.2017 kl.15:17

Takk:-) Strålende dag til deg også:-)

Skriv en ny kommentar

Janniche

Janniche

42, Oslo

Flokkleder for en herlig blandingshund, og med stor interesse for hundepsykologi og hverdagslydighet.

Kategorier

Arkiv

hits